Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje
Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje

Imate premalo delujočo ščitnico: HYPOTHYROIDITIS ali HASHIMOTO THYROIDITIS ALI OBOJE?

Kakšna je razlika med hipotiroiditisom in Hashimoto tiroiditisom?

 

Hipotiroiditis je po definiciji klinično stanje nizkega ščitničnega hormona v telesu.

Nizek nivo ščitničnega hormona se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, kot so pomanjkanje joda, kirurška odstranitev ščitnice, prekomerno jemanje zdravil za zniževanje delovanja ščitnice, potisnjeno delovanje hipofize ali poškodba ščitnice. V večini primerov hipotiroiditisa v deželah ZDA, Kanadi in Evropi, ki soli dodajajo jod je nizko delujoča ščitnica posledica  Hashimoto tiroiditis avtoimunega obolenja. Glede na različne vire, se ugotavlja da ima med 90 in 97% vseh obolelih za premalo delujočo ščitnico v resnici Hashimoto tiroiditis.

 

Seveda vsi bolniki mislijo, da če bi imeli, da bi jim zdravnik to že odkril in povedal. A temu ni tako. Zakaj?

 

Večina  zdravnikov svoje bolnike ne testira na avtoimuno bolezen Hashimoto tiroiditis. To je zato, ker konvencionalna medicina in njen model zdravljenja in obravnave ščitnice, tretira vse osebe z prenizkim delovanjem ščitnice enako in prejemajo enako zdravilo. Ne glede na vzrok nastanka pomanjkanja delovanja ščitnice, ki je pri vsakem lahko različen ( kar obravnava funkcionalna medicina in je pristop za različne vzroke različen.) Tudi v kolikor zdravnik testira antitelesa na ščitnico, ki kažejo na avtoimuno obolenje se po konvencionalni terapiji zdravljenja ščitnice zdravilo ne spremeni, terapija je enako zdravilo ostane enako. Testira samo zato da potrdi diagnozo.

 

Konvenciolna medicina nima zdravila niti posebne terapije za avtoimuno obolenje ščitnice Hashimoto tiroiditis. Terapija zdravljenja se ne razlikuje pri bolnikih, ki imajo premalo delujočo ščitnico zaradi pomanjkanja hranil ( selen, baker, cink…) , tistih ki imajo defekt ščitnice, ki imajo premalo delujočo ščitnico zaradi hormonskega neravnovesja ( adrenalne utrujenosti, inzulinske rezistence…), tretma je isti kot za vse, ki imajo odstranjeno ščitnico ali ščitnico tretirano z radioaktivnim jodom. Po konvencionalni medicini je terapija je za vse enaka: zdravilo z umetnim ščitničnim hormonom ( najpogosteje se uporablja zdravilo: Eutirox).

 

Zdravnica, ki obravnava ščitnico po funkcionalni medicini je naredila raziskavo na Googlu, koliko iskalcev išče HASHIMOTO’S v primerjavi S  HYPOTHYROIDISM.

 

Številke so sledeče:

 

 

 

VIR: Google searches for Hashimoto’s vs Hypothyroidism over the last decade

 

Spraševala se je če so vsi ti iskalci sploh bili testirani na Hashimoto avtoimuno obolenje ščitnice, ker bi ga poznali. 

 

Po diagnosticiranju ščitnice je veliko pacientom rečeno, da je njihova ščitnica premalo delujoča in da je to z leti normalno in da naj jemljejo predpisano zdravilo in bo z njimi vse v najboljšem redu. Večinoma pa ne povedo da gre za avtoimuno obolenje.

 

Tako nikoli nimajo možnosti sploh vprašati : » Zakaj moj imunski sistem napada mojo ščitnico ?« Ker avtoimuna bolezen ščitnice ali katerega koli drugega tkiva pomeni, da imunski sistem napada svoje lastno tkivo, ker ga prepoznava kot tujek ( avtoimune bolezni so tudi: revmatoidni artritis, celiakija, multipla skleroza, diabetes 1, psoriaza, lupus, vitiligo, če jih naštejem samo nekaj).

 

Ker jih zdravnik ne testira na avtoimuno obolenje, tudi nimajo možnosti, da bi lahko delovali na svoj imunski sistem in neravnovesje le tega, ter imeli možnost preprečiti ali ustaviti napredovanje bolezni in s tem propadanje svoje ščitnice in v skrajnih fazah tudi izbruh drugih avtoimunih bolezni, ki pogosto spremljajo premalo delujočo ščitnico ( kot so zgoraj navedene bolezni).

 

Sama kot zdravstveni trener, ki pomagam strankam, da lahko vplivajo na delovanje svoje ščitnice in prevzamejo nadzor nad napredovanjem bolezni in ga celo ustavijo. Opažam, da ima večina kombinacijo dveh avtoimunih bolezni: ščitnica in revmatoidni artritis, ali najpogosteje ščitnica in celiakija, pa tudi druge, vendar ne poznajo povezave. ( sama sem pri svojih problemih s premalo delujočo ščitnico in revmatoidnim artritisom s pomočjo metod funkcionalne medicine zaustavila napredovanje tako ene kot druge: ni več utrujenosti in bolečin v sklepih) in prednost zdravstvenih trenerjev , je v tem, da se v bolezenska stanja močno poglobimo in kot jaz, ki imam znanje to tudi lahko prenašam in učim druge, ter sem raziskala vse možne terapije in protokole povezane z avtoimunimi boleznimi in se izšolala pri zdravnikih, ki so največji strokovnjaki s tega področja.

 

V kolikor imate premalo delujočo ščitnico in že jemljete tudi zdravila za to, bi bilo smiselno se testirani tudi na Hashimoto tiroiditis

 

Večinoma se bolniki testirajo na Hashimoto po ugotovljenih problemih z nizko delujočo ščitnico. Možno pa je da je prisoten Hashimoto in nimamo hipotiroidizma. 

To so ljudje, ki imajo vse znake nizke ščitnice: najpogostejši utrujenost in izpadanje las, mrzle okončine.

 

Potrebno je testirati antitelesa na tkivo ščitnice, ki jih lahko danes odkrijemo že 10 let in več prej preden izbruhne bolezen.

 

 Immune predictibility – včasih je bila to znanstvena fantastika, danes se to lahko testira že 20 let prej. Narejene so tudi raziskave na krvi vojnih veteranov obolelih na Lupus, pri katerih so testirali antitelesa v krvi, ki so jo shranili pred 30 leti, ko so ti veterani ( marinci) bili na višku svojih moči, vendar takrat niso gledali prisotnost antiteles, ker so bili ti ljudje krepki in zdravi. Ko so po 30 letih ponovno pogledali antitelesa teh ljudi iz krvi, ki je bila vzeta pred 30 leti, so pri vseh, ki so kasneje zboleli za lupusom že v takratni krvi našli povišan nivo antiteles na lupus. (Več o testiranjih na individualnih konzultacijah).

 

Tudi antitelesa tkiva ščitnice indicirajo da je Hashimoto lahko prisoten desetletja prej, preden izbruhne sama bolezen in nepravilno delovanje ščitnice. Lahko so dolgo časa povišana in taka oseba ima lahko hipotiroidizem katerega standardni test na TSH pokaže ko je že prepozno, v kolikor bi ukrepali prej bi lahko tudi bolj učinkovito vplivali na stanje in celo preprečili bolezen.

 

Povišana vrednost antiteles tkiva ščitnice, je povezana tudi s stresom, anksiznostjo in depresijo.

 

Višja kot je vrednost antiteles večja je možnost, da se pokažejo simptomi :

 

hipertiroidizma ( pretiranega, podivjanega delovanja ščitnice), ko so celice ščitnice poškodovane in ne zmorejo sprejeti shranjevalnega ščitničnega hormona (T4), ki se neuporabljen odlaga v krvni sistem.

 

hipothyroidizma, kjer imamo premalo shranjevalnega ščitničnega hormona (T4)

 

A test TSH, je lahko še vedno v mejah »normale«

 

Osebe s Hashimotom v zgodnji fazi še vedno lahko proizvajajo dovolj ščitničnih hormonov, zato je test normalen, počutje pa lahko kaže znake in smiselno je reagirati prej.

 

Tudi meje »normalne« vrednosti TSH se razlikujejo: ko meja preskoči nekje 4,00 potem je čas za zdravilo, v kolikor je vrednost nižja zdravilo ni potrebno, lahko pa vrednost ( vrednost po funkcionalni medicini, ki spremlja funkcijo in ne patologijo telesa : 2,0 in več ) kaže že neko spremembo, kjer pa s spremembo prehrane in življenjskega sloga, kjer vplivamo na večino vzrokov lahko zaustavimo napredovanje in pojav prave bolezni in s tem povezane posledice. To pa jaz učim kot zdravstveni trener. Ne predpisujem zdravil ampak naučim prehrano in življenjski slog primeren za probleme s ščitnico, še preden so nastali. ( več o teh vrednostih in simptomih na individualnih konzultacijah).

 

Višja je vrednost antiteles tkiva ščitnice večja je možnost razvoja hipotiroidizma ali drugih avtoimunih stanj.

 

Avtoimunski napad na tkivo ščitnice se razvija desetletja prej preden zdravnik s testiranjem TSH prepozna premalo delujočo ščitnico. Zgodnje odkrivanje omogoča tudi pravočasno ukrepanje in zaustavitev napredovanja bolezni in trpljenja zaradi utrujenosti in ostalih simptomov. Trpljenje se lahko začne veliko preden se diagnosticira bolezen ščitnice in potem zdravi z zdravili.

 

V ABC programu za uravnavanje avtoimunske ščitnice učim, kako lahko vplivate na svojo ščitnico s spremembo prehrane in življenjskega sloga in si tako olajšate simptome , ter na naraven način uravnate svojo ščitnico. . Seveda če že jemljete zdravilo, ga jemljete naprej a simptomi se vseeno ublažijo, ker velikokrat, kar opažam pri strankah zdravilo ne pomaga povsem, ker je naša prehrana taka, ki še pospešuje motnjo delovanja ščitnice, prav tako naš življenjski slog, ki mora biti primeren in v podporo ščitnici, potem je zdravilo lahko bolj učinkovito v kolikor ga sploh še potrebujemo. Kadar je vzrok premajhnega delovanja ščitnice hormonsko neravnovesje, lahko na to vplivamo in stanje se izboljša brez zdravila.

 

 Ker odstranimo poglavitne vzroke, po metodah funkcionalne medicine, se tako celostno lotimo  reševanja problemov s ščitnico. Pomeni , da uravnavamo tudi imunski sistem, ter tako preprečimo napade na lastno tkivo ščitnice. Prehrana je tu ključnega pomena, ker iz prehrane izločamo proteine, ki jih telo lahko zazna kot lastne ali podobne tkivu ščitnice in tako zmede imunski sistem, ki ne loči več lastno od tujega,  ter napada lastno tkivo, ki ga na primer gluten posnema s podobnimi antigeni.

 

Idealno je, da je če lahko Hashimoto tiroiditis prepoznamo še preden je diagnosticiran hipotiroidizem in imamo čas, za vplivanje na vzroke in kasnejše napade imunskega sistema na ščitnico, ter tako preprečimo trajno poškodbo ščitnice in se izognemo doživljenjski odvisnosti od zdravila.

 

Pomagajte si sami s pomočjo Spletnega programa ABC AVTOIMUNSKA ŠČITNICA

ali se naročite na posvet Metuljček z razlago testa ščitnice.

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Brezplačen e-priročnik: 10 zajtrkov za hormone in ščitnico in 30 idej za enostavne obroke