Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje
Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje

Je prekomerna pigmentacija posledica hormonskega neravnovesja ali izpostavljanja soncu?

Povečana pigmentacija, ki jo imenujemo tudi melazma se po navadi najbolj kaže na obrazu in vratu, tam kjer je koža najbolj izpostavljena.

 

Sončni žarki so na koži zelo reaktivni. Pacienti z melazmo so v 94% ženske in v 6% moški. Kar jasno pokaže, da je ta pojav povezan z ženskim hormonskim stanjem, zato so ženske bolj prizadete.

 

Temna pigmentacija povečini prizadene od 50 do 70% žensk v nosečnosti. Kar je jasen dokaz, da je za to kriva sprememba hormonskega stanja. Po navadi to po porodu izgine, ne pa vedno. Odvisno je od našega hormonskega ravnovesja, oziroma neravnovesja.

 

Vzroki melazme

 

Zmotno je mišljenje, da povečano pigmentacijo povzroča sonce, to ni pravi vzrok. Sonce lahko poslabša melazmo ni pa povzročitelj. Povzročitelj je melanocyto-stimulativni hormon (MSH) . Ta hormon stimulira pospešuje tvorbo melanina.

( melanin je barva, ki jo dobimo z izpostavljanjem sončnim žarkom). Pri ljudeh in pri živalih povečan MSH povzroča potemnitev kože.

 

Dermatologija in kozmetična industrija ponuja celo vrsto Tretmajev in krem,

( kot so kreme, ki vsebujejo: hydroquinone, Retin-A®, tramexamic acid, azelaic acid, kojic acid, magnesium, mulberry, zinc, fluocinolone, ellagic acid, arbutin, soy isoflavones, and vita-min C , laserski tretmaji, različne abrazije in dermatološki pilingi s kislinami).

 

Obstajajo pa tudi že zelo inovativni izdelki, ki se s pigmentacijo borijo na način, da preprečujejo nastanek melanocitov in v globini kože, bazalne plasti kože, kjer pigment nastaja in v globini pričnejo razgrajevati pigmente ne samo na površini kože ter jim tako preprečijo prodor na površino kože.

 

Tudi visoka zaščita pred soncem ne pomaga vedno, ublaži intenzivnost madežev a ne prepreči njihovega nastanka.

Vse to deluje samo na simptome, odstrani pigment, ne pa na vzrok nastanka. Poleg tretmajev na koži je smiselno delovati na prave vzroke nastanka povečane pigmentacije.

 

V kolikor ste se podvrgle določenim dermatološkim tretmajem, ki so pigmentacijo odstranili, pa se je potem spet pojavila, je to tipičen znak, da je zadeva hormonskega izvora in je potrebna celostna obravnava in hormonskega stanja in ne samo izbira krem in tretmajev.

Pomembno je da se zavedamo, da je vzrok globoko pod kožo in ga moramo tam tudi odstranjevati. Celostna integrativna obravnava povečane pigmentacije tretira celo telo ne samo kože. Seveda so pomembni dermatološki tretmaji in kreme, katerih začasni efekt želimo dolgoročno obdržati in preprečiti ponovni nastanek pigmentacije tako da poskrbimo za svoje hormonsko ravnovesje, in s tem za stanje kože:

Potrebna je sprememba prehrane, reorganizacija življenjskega sloga in čiščenje estrogena.

 

Vzroki povečane pigmentacije kože – melazme

 

Melazma je dostikrat povezana tudi z kontracepcijskimi tabletami in drugimi nadomestnimi hormonskimi terapijami, ki še dodatno poskrbijo za hormonsko neravnovesje in seveda z nosečnostjo, kot sem že omenila.

 

Med nosečnostjo se nivo hormonov kot so: estradiol, estrone, estriol in progesterone močno zviša. Povečan nivo estriola in progesterona ( tudi bioidentičnega ali naravnega v kremah) ni problematičen, problematično je povečanje negativnih estrogenov :estradiola in estrona ( na povišanje le teh vplivajo tudi nadomestne hormonske terapije , ki vsebujejo sintetične progestine in ethinyl estradiol v kontracepcijskih tabletkah – ki so spet oblika negativnega estrogena).

 

Povečanemu nivoju negativnih estrogenov v telesu pravimo tudi Estrogenska dominanca. 

 

Tudi problemi s ščitnico, so lahko vzrok za povečano pigmentacijo kože. Hipotiroza ali premalo delujoča ščitnica je pogosti spremljevalec melazme ali povečane pigmentacije, še posebej po 40 letu, opažam, pa da se pogosto pojavlja tudi pri mlajših ženskah.

 

Zmanjšano delovanje ščitnice, je tipični pokazatelj hormonskega neravnovesja, samo dodajanje ščitničnega hormona je premalo. Potrebno je delovati na vzroke tega neravnovesja, ki so lahko različni.

Tudi adrenalna utrujenost, kot posledica kroničnega stresa, je povezana z nastankom prekomerne pigmentacije ali melazme.

 

Stres povzroča odziv našega telesa: začne se v hipotalamusu v možganih, hipotalamus pošlje signal hipofizi da začne izločati adreno-kortikotropne hormone (ACTH). ACTH stimulirajo adrenalne žleze da sprostijo kortizol. Adrenalne žleze spremenijo holesterol v pregnenolon, ki je osnovni gradnik spolnih hormonov in kortizola. Kadar je telo v kroničnem stresu, kar se dogaja med adrenalno utrujenostjo, telo uporabi pregnenolon za proizvodnjo še več kortizola in manj za spolne hormone. Kar vodi pri ženskah v stanje nizkega testosterona ( zmanjšana želja po spolnosti), in stanje nizkega progesterona, ki ga zato estrogen lahko nadvlada. In kje je tu povezava z melazmo? Povečan estrogen, kot sem že omenila pospeši tvorbo MSH, ki povzroči melazmo oziroma povečano obarvanost kože.

 

Melazma je povezana tudi s PCOS sindromom policističnih jajčnikov vsaj pri tretjini žensk s tem sindromom. Zaradi povečanega nivoja DHEA in testosterona, ter inzulinske rezistence, se spet pojavlja hormonsko neravnovesje, ki posledično vpliva na pigmentacijo kože.

 

Tudi nepravilna prehrana vpliva na nastanek temnih madežev in to na dveh nivojih:

Prvi je ta da z nepravilno prehrano še povečujemo stres, ter hormonsko neravnovesje ( sama nisem verjela kaj lahko ustrezna prehrana naredi za hormonsko ravnovesje, opazila sem tudi, da se mi pigmentacija ni več povrnila letos in se ne mažem več toliko z visokimi faktorji kot leta poprej)

Drugi pa ta da neustrezna prehrana pospeši tvorbo vnetij in oksidacije v telesu in s tem pospešuje nastanek temnih madežev, še posebno v kombinaciji izpostavljanja močnim sončnim žarkom poleti.

 

Nekaj nasvetov:

 

  • Temnopolte ženske mediteranskega tena kože naj se izogibajo sledeče hrane v kombinaciji močnega izpostavljanja soncu 
 

Soja, gorčica, bazilika, prehranska dopolnila z rdečo deteljo in olje svetlina. Prehranska dopolnila, ki jih lahko vključite kot pomoč pri zaščiti kože: Selen. 50 mcg, Vitamin A 4000 IE ( nosečnice ne) ( 1,5 mg),  Vitamin C 500mg, Vitamin E 200 IE ( 100 – 200mg), Omega 3   1000 mg.

 

  • Svetlopolte bledolične gospodične naj se izogibajo sledečih živil, kadar se izrazito izpostavljajo sončnim žarkom: 
 

Citrusi, fige, zelena, koromač, koriander, peteršilj, umetna sladila, ribezov čaj in drugi izvlečki ribeza. Prehranska dopolnila, ki jih lahko vključite kot pomoč: Selen. 50 mcg,  Cink 10mg, N-acetilcistein. 200mg, Vitamin C 300 mg, Vitamin E 200 IE ( 100 – 200mg), Omega 3   1500 mg.

Rešitev za povečano pigmentacijo se nahaja pod kožo, v kolikor se želite trajno rešiti problema problematične kože z moteno pigmentacijo, je uravnavanje hormonskega neravnovesja.

 

Začnite prve spremembe:

s hitrim tečajem ABC VELIKI SEMINAR O HORMONIH IN ŠČITNICI

ali bolj poglobljeno z mentorskim programom LAHKOTNA ESTROGENKA

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Brezplačen e-priročnik: 10 zajtrkov za hormone in ščitnico in 30 idej za enostavne obroke