Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje
Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje

Kako in zakaj nastanejo miomi, adenomiomi in ciste?

Naravne metode ravnavanja hormonov, ki pomagajo preprečiti rast miomov in pospečujejo njihovo krčenje

 

 

 

 

Miomi so različne tvorbe, ki praviloma nastanejo kot posledica prekomernega prevlade »umazanih« estrogenov. Kažejo se na različne načine, najbolj značilni so:

 

Fibroidi maternice: so benigne (nerakotvorne) tvorbe znotraj mišičnih sten maternice in praviloma niso nevarni, v kolikor se preveč ne povečajo.

 

Polipi maternice: so odebeljena tkiva na notranji steni maternice. So okrogle žogaste oblike in se tkiva pogosto držijo z nitko.

 

Miomi načeloma niso nevarni, če pa jih imate, je prav, da jih ginekolog pogleda, saj se včasih lahko razvijejo v rakava tkiva..

 

Predvsem se pojavljajo v reproduktivni dobi ženske, v času ko ima ženska menstruacijo, od približno 16. do 50. leta. Takrat so tudi ravni estrogena najvišje.

 

Običajno se skrčijo, ko so ravni estrogena nizke, na primer po menopavzi, ko se ženska mesečna obdobja ustavijo.

 

Težave, ki povzročajo miomi:

 

Ženske z miomi imajo močne menstrualne krvavitve. Pogosto jih spremljajo bolečine in menstrualni krči (dismenoreja). Miomi povzročajo tudi krvavitve med ciklusom in občutek napihnjenosti.

 

Spremljajo jih bolečine pri spolnih odnosih (disparevenija). Ženske naj bodo pozorne tudi na bolečine v medenici in križu, saj se te lahko pojavljajo kot simptom miomov.

 

Prav tako imajo ženske, ki imajo miome, težave z zanositvami, saj miomi lahko zaprejo jajcevode. Pojavljajo pa se tudi spontani splavi, ker ne pride do ugnezditve ploda.

 

Moteči so predvsem glede na njihovo lokacijo, ker lahko nastajajo na mestih, ki nerodno pritiskajo na tkiva, ki jih obdajajo in tako povzročajo težave.

 

Kdaj se miomi pojavljajo?

 

Najpogosteje se pojavljajo med 35. in 45. letom, ker je takrat v telesu največ estrogena. Prav zato se lahko povečajo tudi med nosečnostjo. Pojavijo se pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete, ker s tem v telo vnesejo preveč estrogena, ki ga telo nepravilno presnovi ( estrogenska prevlada in motena presnova estrogenov)  Enako se zgodi tudi pri ženskah, ki estrogen jemljejo zaradi težav v menopavzi, v kolikor je presnova estrogenov motena.

 

Miomi se skratka pojavijo se takrat, ko je prisotna motena presnova estrogenov. Zato morajo biti ženske, ki estrogen dodajajo s kontracepcijskimi tabletami, pozorne na druge dejavnike mesečnega cikla, da se estrogeni v pravem obdobju čistijo iz telesa.

 

Kontracepcijske tablete je načeloma varno jemati, vendar je pri tem zelo pomembno, da imate uravnane ostale hormone v telesu. V kolikor so hormonski procesi v telesu porušeni, lahko dodajanje kontracepcije povzroči še večjo nestabilnost. Pri vsem tem, je zelo pomembna presnovna genetika, zdravje jeter, žolčnika in stanje črevesja. V kolikor je motena presnova, se ustvarja preveč »umazanih« oblik estrogenov in ne tistih koristnih, kar vi v razraščanje tkiv. Motena presnova je povezana z delovanjem jeter in žolčnika, ki skrbijo za pretočnost in pravilno presnovo. Presnova estrogenov poteka v treh različnih fazah. Lahko imamo presnovno težavo samo v določeni fazi. To lahko preverimo s posebnim testom na podlagi suhega urina, ki natančno pokaže presnovke estrogenov DUTCH test

 

Kakšni so bolezenski znaki pri ženskah, ki imajo miome?

 

Veliko žensk sploh ne ve, da miome ima. Zanje izvejo šele po obisku ginekologa, ki jih vidi z ultrazvokom ali pa zatipa.

 

Ženske so lahko same bolj pozorne, če imajo močne, dolgotrajne in boleče menstruacije ali če imajo boleče spolne odnose.

 

Velike miome lahko otipljemo kot trde neboleče bule v potrebušju. Lahko tudi pritiskajo na mehur in s tem ovirajo izpraznitev mehurja. Povzročajo kronične bolečine v hrbtu, bolečine v mali medenici in hude dolgotrajne menstruacije.

 

Če se miomi nahajajo v maternični votlini pod sluznico, lahko povzročajo neplodnost, ponavljajoče se splave in predčasne porode.

 

Lahko se jih zdravi tudi s pomočjo zdravil, ki jih predpiše ginekolog. Danes obstajajo že zelo dobra zdravila, ki delujejo tako, da miome zmanjšajo. Vsekakor pa je najbolj učinkovito, če hormone uravnavate tudi s prehrano, saj stanje na tak način zdravite bolj celostno.

 

 

Adenomioza

 

Pri adenomiozi se tvorbe pojavljajo znotraj maternične sluznice (endometrija) in ne na steni maternice. Do tega lahko pride po porodu, ko se tkiva zraščajo nazaj, po splavih ali kiretažah. Pogosto tudi po operaciji s carskim rezom, saj zaradi uporabe kirurških instrumentov le-ti v maternico lahko potisnejo celice sluznice, ki prodrejo v mišico.

 

V času nosečnosti se v telesu nahajajo večje količine progesterona in estrogena (drugih oblik npr. E3). Če je motena presnova umazanih estrogenov, imajo ženske po koncu nosečnosti probleme z miomi in adenomiomi, ki jih povzroča povišana količina »umazanih« estrogenov.

 

Pogosteje so adenomiozi podvržene ženske, ki so imele čas prve menstruacije zgodaj (pri 10. ali 11. letih), tiste, ki imajo kratek menstruacijski cikel ali pa prekomerno telesno težo.

 

Simptomi adenomioze so zelo podobni kot pri samih miomih.

 

 

Ciste

 

Razlika med miomi in cistami, če jih razložimo zelo nazorno je, da so ciste kot balončki ali vrečice napolnjeni s tekočino, miomi pa so trše tvorbe.

 

Ciste povzročajo bolečine v dojkah in jajčnikih, ker se napihnejo, niso pa nevarne. Lahko se pojavijo na enem jajčniku, redkeje na obeh. Kadar se napihnejo na jajčnikih, to čutimo kot napihnjenost, kot krč ali zbadanje.

 

Ciste nastanejo v dojkah predvsem na stranskem delu. Zatečejo in bolijo predvsem pred pričetkom menstruacije, lahko pa tudi pred ovulacijo. To je znak, da je šla estrogenska dominanca že čez mejo in da primanjkujem progesterona. Dojke pred menstruacijo v tem primeru postanejo zelo napete.

Ciste v dojkah se lahko se punktira in iz njih odstrani tekočino.

 

 

Policistični jajčniki

 

Gre za pojav več cist na jajčnikih. Pojavlja se kot posledica nepravilnega izločanja inzulina, nihanja sladkorja v krvi, povezan pa je tudi s težavami ščitnice in estrogensko dominanco. Zelo pogosto ga imajo ženske s preveč testosterona, kjer se njihov estrogen pretvarja v testosteron.

 

Pri policističnih jajčnikih je značilno, da je moten ciklus: bodisi je zelo dolg (Oligomenoreja) bodisi ga sploh ni (Amenoreja). Spremlja jo tudi poraščenost na delih telesa, ki so značilni za moške, pa tudi akne in izpadanje las.

 

Približno polovica žensk, ki imajo policistične jajčnike ima tudi povečano telesno težo.

 

Kako se lotiti samozdravljenja pri miomih, adenomiomih, cistah in policističnih jajčnikih?

 

Vse tvorbe, ki smo jih obravnavali in bolezenska stanja povezana z njimi se lotimo s pomočjocelostne  ABC metode uravnavanja hormonov. Najprej poskrbimo za hormone dnevnega bioritma, da tako uravnamo progesteron, ki je občutljiv na stres, ter poznavanjem presnovnega ciklusa estrogenov, da ga preusmerimo v koristne, zdrave oblike. Vse te protokole spoznate v Mali šoli ABC HORMONOV IN ŠČITNICE

 

Po ABC metodi se naučite hormone uravnavati po korakih:

 

  • Najprej Adrenalka: da se najprej uredi dnevni cikel hormonov: kortizol, inzulin, melatonin, ščitnični hormon. Če hormoni dnevnega ritma niso urejeni, le-ti porušijo mesečni ritem estrogena in progesterona. Eden od nasvetov, ki se jih naučite je: V fazi, ko je aktiven progesteron ne smejo biti ženske pod stresom, ker je progesterona potem premalo in ga je potrebno dodajati.

 

  • Estrogenko in presnovo estrogenov spoznate v drugem modulu o ženskih hormonih, kjer se poučite o različnih fazah presnove estrogenov, ter s katerimi protokoli in živili si lahko pomagate do rezultatov.

 

 

Se želiš še bolj intenzivno naučiti regulacije vseh faz presnove estrogenov in v enem dnevu osvojiti vse, kar moraš vedeti o Estrogenu in naravnem čiščenju miomov, cist in adenomiomov?

 

Pridruži se enodnevni intenzivni interaktivni praktični delavnici ESTROGEN DETOX INTENZIV.

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Brezplačen e-priročnik: 10 zajtrkov za hormone in ščitnico in 30 idej za enostavne obroke