Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje
Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje

Recept za izgorelost in hormonsko neravnovesje

Veliko žensk po 30. letu se dandanes sooča s modernim sindromom “ženske v stalnem pogonu”, ki prinaša naslednje simptome:

 

 

 • Kronično utrujenost, tako zjutraj kot zvečer
 • Pozabljivost, raztresenost
 • Padec imunskega sistema
 • Pomanjkanje časa zase
 • Preobremenjenost
 • Nenehno prilagajanje vsem zahtevam družbe in doma
 • Povečanje telesne teže
 • Nabiranje maščob okrog trebuha
 • Soočanje s finančnimi problemi
 • Neredna in neustrezna prehrana
 • Pretirana želja po sladkem in napadi lakote v nepravem času
 • Osebno nezadovoljstvo
 

Vse to seveda pripomore k poslabšanju zdravstvenega stanja in s tem k neravnovesju naših hormonov. Nekaj časa sicer telo to zmore, a pride čas, ko je dovolj in se sesuje. Me pa še kar hitimo in hitimo, ker je potrebno vse postoriti. Končno se odločimo, da bi bilo pametno iti k zdravniku, ki pa nam »predpiše« zmanjšanje tempa, telovadbo in mogoče še kakšna zdravila. Ugotovimo, da smo po tem še vedno utrujene, za telovadbo nimamo niti moči niti časa, lajšamo simptome z zdravili in smo spet v začaranem krogu.

 

 

Prehrana in hormoni

Prehrano po navadi podcenjujemo, kar sem ugotovila tudi sama, zatekamo se k različnim čudežnim praškom in kapsulam. Hrana je OSNOVA. Če ne začnemo graditi tukaj, na dolgi rok ne pridemo nikamor, ker si z neustrezno prehrano samo poglabljamo vse simptome in povzročitelje.

Naučiti se moramo, kaj naše telo resnično potrebuje, katera hrana nam ustreza, katera hrana aktivira in uravnava hormonsko stanje. Z ustrezno hrano se da izjemno izboljšati zdravje in hormonsko ravnovesje.

Pri uravnavanju hormonskega stanja na naraven način se je potrebno naučiti tudi razstrupljanja in odstranjevanja negativnih škodljivih hormonov in spodbuditi uglaševanje vseh hormonov med seboj.

 

 

Življenjski slog in hormoni

Hormonsko neravnovesje je odvisno tudi od vsakdanjega stresa, ta je v resnici največji sovražnik naših hormonov. Naučiti se moramo, kako uravnati svoj orkester hormonov, še posebej estrogen in progesteron, kortizol in ščitnični hormon, ki so ključni. Naučiti se moramo, kako najti ustrezne tehnike organizacije ter sproščanja svojih ventilov, ki našemu stanju pomagajo.

 

 

Kako vse uskladiti, organizirati, zadovoljiti vse potrebe?

Delo zdravstvenega trenerja je tu ključnega pomena, ker vas vodi skozi vse te prepreke in nauči, kako biti zadovoljna s sabo in vzpostaviti dobre odnose z okolico. Nauči nas dobro izkoristiti in realizirati elemente primarne hrane kot so osebnostna rast, kariera, dom, realizacija ciljev, finance, ustvarjalnost, odnosi na vseh nivojih in spanje. Gore brokolija (sekundarna hrana) nam ne pomaga, če nismo zadovoljne s svojo primarno hrano.

 

 

Prehranska dopolnila in hormoni

Že prej sem omenila, da se ženske rade zatekamo k čudežnim pripravkom. Danes je na tržišču ogromno različnih praškov, mešanic in kapsul. Kaj izbrati, kaj nam ustreza? Industrija teh izdelkov je zelo agresivna in nam ponuja različne rešitve podprte z raziskavami in slikami rezultatov. Vse je dobro, kar nam pomaga, mogoče se je dobro obrniti na strokovnjaka, ki vam pomaga med vsemi izdelki in različnimi nasveti v člankih in na spletu izbrati ustrezno rešitev.

 

 

Problematična koža in hormoni

Hormoni v vseh starostnih obdobjih igrajo veliko vlogo pri izgledu in stanju kože. V puberteti ko se začnejo oblikovati hormoni, se to že kaže na koži. Na žalost so problemi s kožo danes v vseh starostnih obdobjih. Različni hormoni oziroma neravnovesje se hitro pokažejo na koži. Ni problem samo staranje kože, ki se z leti suši in poveša. Danes opažam veliko žensk v dobi 30+ in tudi 40+ s kožo kot v puberteti. Tudi vse večja uporaba kontracepcijskih sredstev vpliva na to. Veliko žensk brez pomoči hormonskih tablet ne pride do lepe kože, vendar tako umetno hormonsko stanje na dolgi rok lahko pomeni problem. Tudi problemi s ščitnico lahko vplivajo na stanje kože, ki je suha in se lušči. Z uravnavanjem hormonskega stanja na naraven način s prehrano in urejanjem življenjskega sloga in s tem primarne hrane lahko veliko naredimo tudi za svojo kožo.

 

 

Telovadba in hormoni

Medicina nas uči: “manj jej in več telovadi”, pa boš shujšala. Mogoče to pomaga moškim, mladim dekletom do določene starosti in nekaterim ženskam, večini pa na žalost ne.

Taka univerzalna dieta ne more pomagati vsem, ker vsak je svoj bioindividum in kar je za nekoga dobro je za drugega lahko škodljivo. Zakaj je tako? Veliko žensk se preobremenjuje z intenzivno vadbo, vsakdanjim tekom, pa vseeno kilogrami ne gredo nikamor. Med šolanjem mi je bila zelo všeč razlaga različnih specialistov, ki so po stroki osebni trenerji ali športniki, ki so ugotovili, da določene vadbe in pretirane neustrezne vadbe lahko oslabijo imunski sistem in niso v prid ne izgubi teže kaj šele hormonskemu ravnovesju in da se s tem samo še dodatno izčrpava telo.

Telovadba za ženske, ki so že na robu preživetja ali težko prenašajo stres, ni ekstremen tek in vadba v fitnesu, saj se ne smejo še dodatno izčrpavati z intenzivno vadbo. Vadba za take tipe žensk je drugačna, usmerjena bolj v meditacijo, jogo, ostale vadbe tega tipa, ciljno usmerjene vadbe.

Ženske smo narejene na luno, vsak teden imamo drugačne hormone in je temu primerno dobro tudi uskladiti vsa svoje dejanja, med katere spada tudi gibanje.

 

 

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Brezplačen e-priročnik: 10 zajtrkov za hormone in ščitnico in 30 idej za enostavne obroke