Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje
Zdravstvena trenerka za hormonsko ravnovesje

Zakaj Detox s sokovi ne deluje?

Ne glede na namen odločitve za razstrupljanje telesa, z namenom, da bi shujšali ali izboljšali zdravje ali se počutili bolje, je potrebno vedeti naslednje:

 

Čiščenje/razstrupljanje/DETOX telesa poteka v dveh fazah:

 

  1. FAZA sproščanje toksinov oz. sprostitev strupov iz naših tkiv (Primer: sveži sokovi in prehranska dopolnila lahko to fazo pospešijo)
  2. FAZA izločanja strupov »odvoz odpadkov« iz telesa, kjer običajno delamo največ napak: v tej fazi telo potrebuje aminokisline, vlaknine, vodo in maščobe, da resnično zaključijo to fazo.
 

Ravno pomanjkanje pravilnega doziranja sestavin potrebnih za drugo fazo je vzrok za neuspešnost razstrupljevalnih diet.

Pri svojih strankah pogosto poslušam; » Ko sem si delala sokove in smoothije, sem shujšala. In ko sem prenehala s smoothiji, so se kilogrami vrnili«.

Zakaj se to dogaja? Razstrupljanje je bilo napačno oziroma nepopolno. Med dieto s sokovi in smoothiji smo vnašali v telo drugačne sestavine kot potem, ko smo se vrnili na »svojo ustaljeno prehrano« . Zato razstrupljanje s sokovi, smoothiji ali s sirupom, limono in vodo ni učinkovito na dolgi rok, ker smo telo v taki »detox fazi« naučili, da shranjuje maščobe in ga tako spravili v alarmantno stanje pomanjkanja, ter ga dodatno obremenili s strupi. Torej, druga faza odstranjevanja toksinov iz telesa je bila pomanjkljivo izvedena. Dogaja se, da strupe spravimo ven iz tkiv ne pa iz telesa, zato je nevarno, da se »sprehajajo« po prebavilih in krvnem sistemu in se ponovno vrnejo nazaj v naša tkiva (na primer s pomanjkljivim »odvozom smeti« se negativni estrogen spet vrača nazaj v naše telo in tako izpodriva ostale hormone), ker nismo poskrbeli za » odvoz odpadkov« ampak samo za ločevanje le teh.

Pogosto slabo počutje ob razstrupljanju in glavoboli so znak, da so prisotni toksini v našem telesu.

 

Kako se pravilno lotiti razstrupljanja?

 

5 osnovnih pravil** z znanstveno podlago, ki so na čeloma tudi osnovna pravila pri vseh akcijah namenjenih izgubi teže, izboljšanju zdravstvenega stanja, povečanju energije in lepše kože.

 

  • Voda: Dnevno bi morali popiti najmanj 30 ml vode na vsak kilogram naše teže. Raziskave so pokazale, da če spijemo vodo po večerji, to prepreči  lakoto kar v 100% primerih.*
  • Vlaknine: so pozabljena sestavina večine shujševalnih detox diet. Potrebujete 50 gramov le- teh na dan. Povprečno pa jih vnesemo samo 5 gramov na dan.*
  • Smrdljive sestavine: kot je žveplo, so nujno potrebne za razstrupljanje in se nahajajo pretežno v česnu, čebuli.
  • Potenje in prekrvavitev: vsako gibanje pomaga, načeloma tudi masaža (pospešuje prekrvavitev) ali obisk savne. Pomembno pa je, da ne pretiravamo z napornimi kardio-vadbami, ker s tem pospešujemo tvorbo hormonov, ki »zaklenejo« maščobo v našem telesu.*
  • Zeleno, zeleno, zeleno… Povečati morate vnos zelenolistne zelenjave v vse obroke, ki jih zaužijete dnevno*.
  •  

*kako vse te sestavine pravilno med sabo uskladiti in kako razstrupiti svoje telo na profesionalen način? Za to se obrnite na vašega zdravstvenega trenerja.

** to je osnova. Za res pravi detox potrebujemo še ustrezne aminokisline, maščobe in prehranska dopolnila, ki so nam lahko v pomoč. Le- te se, glede na vrsto detoksa in cilja, ki ga želimo doseči ter osnovnega stanja, razlikujejo in jih je težko posplošiti za vse.

Kot zdravstveni trener vam pomagam, da razstrupite svoje telo tako kemičnih toksinov, kot odvečnih maščob (na različnih delih telesa), negativnih hormonov, odvečnega sladkorja, odvečnega holesterola; očistite svojo dom toksičnih sestavin, toksičnih ljudi in odnosov, (ste že slišali za detoks bančnih računov? Tudi to je potrebno za zmanjšanje stresa, ki škodi našemu zdravju). Pri delu z vami upoštevam osnovno stanje, biomarkerje, življenjski slog in cilje različnih področij, ki jih želimo doseči. Več o mojem pristopu in konceptih mojega dela si poglejte pod rubriko »Kdo je zdravstveni trener?«.

 

 

 

več o razstrupljanju v podkstih SPLETNE AKADEMIJE ZA HORMONE IN ŠČITNICO

 

Kaj bi morali vedeti o detoxu, pa vam ne povedo >>

Detox za hormonsko ravnovesje >>

 

 

 

 

Deli z drugimi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Brezplačen e-priročnik: 10 zajtrkov za hormone in ščitnico in 30 idej za enostavne obroke